January 17, 2010

Lissabon

Filed under: Lissabon — Adventure Man @ 9:09 pm

Dag 1, zondag: vertrek

Vertrek vanuit Brussel 7.15 met Virgin Express. Goedkopere vlucht geen eten aan boord (zelf betalen).

Rond 9.30 aankomst in Lissabon. Je kan gemakkelijk een bus nemen richting stad. prijs van de bus = 3 euro(je mag er een hele dag mee reizen). Ons hotel ligt in de wijk Saldanha. Aangekomen met de bus is het nog een eindje zoeken en stappen naar ons hotel: SANA CLASSIC EXECUTIVE***. Ruime kamer, mooie badkamer, netjes.

Omdat we niks anders vonden en honger hadden zijn we in het chinees restaurant rechtover het hotel iets gaan eten. Restaurante chines jumbon: prijs: 11.60 euro voor 2 personen (2 soepen, schotel met kip, rijst en 2x water). Blijkbaar zijn er op kerstmis weinig restaurants open in Lissabon.

Nadien zijn we Lissabon gaan verkennen. Eerst met de metro (= een heel gemakkelijk vervoermiddel in de stad, de prijs is 0.70 euro voor een rit in dezelfde zone) richting Praca do comercio , op dat plein komen ook al de metro’s en bussen samen. Via het plein hebben we dan een wandeling gemaakt langs een beeld (duce) een man op een paard en zo naar de kathedraal (mooie bouwstijl). Dit ligt in de wijk Alfama. We zijn ook wat verder gewandeld naar een open plek waar je een prachtig uitzicht hebt op de stad en de rivier(de Taag).

Vervolgens zijn we richting CASTELO de Sao jorge gestapt. Je vindt overal langs de weg borden met de richting. Hier loopt de weg wat naar omhoog. Het was al aan het schemeren toen we er aankwamen en we moesten geen inkom betalen (vanwege kerstmis) normaal gezien betaal je 3 euro om heel het kasteel te bekijken. Prachtig, mooi uitzicht op de stad. Op de Praca do commercio staat een metalen kerstboom en vanop het kasteel konden we zien dat die verlicht werd, altijd op verschillende manieren: heel mooi!

We hebben toen onze wandeling verder gezet,terug naar beneden op zoek naar een restaurant. In het reisboekje had ik de naam restauradores gevonden, dat is een wijk waar veel restaurants liggen, vooral visrestaurants. Met de metro er naartoe en lekker gegeten. In het ene restaurant was het iets minder goed. omelet viel mee, spaghetti was te weinig. Dan nog een Italiaans restaurant gevonden. soep + coupe stragiatella + 2 x agua : 11.50 euro. Dan richting hotel.

Dag 2: maandag

Opgestaan rond half 10. Ontbijt om 10 uur! lekker ontbijt, ontbijtbuffet: keuze: sapjes, cornflakes: 3 broodsoorten, kaas, hesp, eieren met spek, yoghurt, vers fruit en fruit uit blik.

Naar Saldanha gewandeld, metro genomen richting “cais do sodré”. Aangekomen dan naar rechts richting overvaart met de boot(fluivil)= 0.69 euro enkel. = ongeveer 10 min. met de boot naar de overkant van de rivier.

Na het afstappen hebben we bus 101 genomen omdat we graag het christusbeeld “christo rei” wilden zien (dat is 0.90 euro enkel). Bij het standbeeld hebben we wat rondgewandeld, je hebt daar een prachtig uitzicht op de hele stad, langs de andere kant bekeken. Je ziet ook goed de rode brug (de Ponte 25 de Abril) lijkt een beetje op de brug in San Francisco die Lissabon verbindt met het stuk waar we nu staan (Cashillas).

We hebben ook het standbeeld zelf bezocht, je kan met een lift naar omhoog voor 3 euro. Mooi uitzicht vandaar, prachtig.

Dan terug met de bus (0.90 euro naar cashillas) Daar iets gegeten: lekkere soep voor 1 euro en ook een stuk chocoladetaart + cola. (snackbar: Sabores do Tejo).

Nadien terug overvaart naar Lissabon (0.69 euro) en vandaar de metro naar Marques de pombal ( groot standbeeld).

Vandaar richting Parque Eduardo VII naar boven gewandeld, als je er langs loopt is het niet zo mooi maar van boven gezien wel, je had weer een prachtig uitzicht op de stad.

Terug naar beneden gestapt richting restauradores: ondertussen stap je een paar standbeelden voorbij. Dan kom je aan een plein met 2 fonteinen en een beeld in het midden. We bevinden ons nu in de wijk ROSSIO. Links van dit plein bevindt zich nog een plein : praca figueira (er staat een ruiter in het midden van het plein).

Van daaruit zijn we Elevador gaan bezoeken. Dat is een lift die je naar het hoger gedeelte van de stad brengt (Bairro Alto). Daar heb je weer een prachtig uitzicht over de stad en dan kan je van daaruit een oversteek maken naar een ruïne die uitkomt op de bairro alto. (Convento do Carmo).

Dan richting Antonio op zoek naar Café Brasiliero (daar staat een standbeeld van Fernando Pessoa, een beroemde Portugese dichter) en van daaruit richting lage stad: Baxia Alto.

Op het einde van een drukke winkelstraat naar de Fnac: winkelcentrum: daar lekker gegeten (goedkoop) pitta met kip! Dan via de metro terug naar ons hotel.

Dag 3: dinsdag

Rond 9 uur opgestaan, ontbijt rond half 10.

Vandaag staat Bélem (een voorstad van Lissabon)op het programma en als er nog tijd is bezoeken we ook nog de EXPO van 1998.

Dus terug op weg naar Saldanha, metro richting “Cais do sodré”. Daar nemen we een bus (bus 15) richting Bélem.

In Bélem zelf uitgestapt, toch nog een eindje stappen tot we aan het momument “Padrao dos descobrimentos” komen. Dit monument werd in 1960 opgericht ter ere van de 500ste verjaardag van Hendrik de Zeevaarder. Het momument is prachtig en groot en juist ervoor staat op de grond de afdruk van een wereldkaart. Je kan ook binnen in het monument naar boven en daar heb je een prachtig uitzicht op de Taag en de mooie brug. (2 euro per persoon, voor ons 1.5 euro: leerkracht).

Nadien nog een fikse wandeling naar de Torre de Bélem, gebouwd in 1516 om de haven van Restelo te verdedigen. Je kan de toren ook bezoeken maar wij zijn er niet in geweest. Was ook weer 3 euro per persoon.

Dan zijn we iets gaan eten want de inwendige man/vrouw kreeg behoorlijk honger. In een self –service restaurant. We namen soep en salade + water dit voor 12.50 euro.

Om naar het mooie klooster “Mosteiro dos Jeronimos” te gaan moesten we een brug oversteken (voor voetgangers). Het klooster is groot en je kan de kerk gratis bezoeken. Voor het klooster betaal je inkom, wij zijn daar niet ingeweest.

Toen was het al bijna half 4 en besloten we toch nog om naar de EXPO te gaan. Met de metro richting “Cais do sodre”. Van daar de metro oriente (is juist aan de expo).

We kwamen eerst in een winkelcentrum en dan pas de expo, grote gebouwen, modern. Eerst een kleine wandeling gemaakt langs de oevers van de Taag op weg naar een kabelbaan. Die bracht ons voor 3.50 euro per persoon naar de andere kant van de EXPO. Zo kregen we een breder beeld wat er allemaal te zien was. Het enige nadeel was dat het al een beetje begon te schemeren.

Aan de andere kan gekomen strekte zich voor ons het grote aquarium “Oceano” uit. Het was al bijna 18 uur en het aquarium sluit om 19 uur. We zijn er toch nog binnengeweest (normaal 10 euro, 8.5 voor leerkrachten) en het loont echt de moeite. Middenin een groot bassin met talrijke prachtige vissen, zelfs haaien, daarnaast nog tal van kleinere aquariums met de mooiste vissen ooit gezien. Een aanrader !!!

Toen waren we wel moe. Heel lang gestapt! Onze maag kreeg weer honger en we gingen met de metro richting “Restauradores”. In het Italiaanse restaurant “ ristorante valentino”, een voorgerecht , hoofdschotel + dessert en heerlijke matteuswijn alles samen : 37.50 euro. Om dan nadien naar ons hotel terug te keren voor een welverdiende nachtrust. Amai, mijn voeten !!

Dag 4, woensdag

10 u. wakker. Direct gaan ontbijten.

Dan richting Saldanha : metro naar “Cais do sodré”.

Van daaruit hebben we de trein genomen naar Sintra (lijn 2).

Zeker de moeite waard om te bezoeken, Sintra ligt ongeveer 28 km ten noordoosten van Lissabon, een halfuur met de trein.( retour 2 personen = 5.80 euro). Na het uitstappen ga je meteen als je buiten het station komt naar rechts eerst naar het infobureau. Daar kan je een plattegrond vragen van de stad.

Het is niet moeilijk de weg te volgen, het staat goed op de kaart aangegeven.

We hebben daar het Palacio nacional de sintra gezien (niet bezocht want het was niet open) met zijn 2 grote schoorstenen die je al van ver ziet. Je kan er in steegjes lopen, heel pitoresque met allemaal kleine winkeltjes en restaurantjes. Je komt er een fontein tegen en ook nog een kerk.

Onze maag kreeg weer honger en dan zijn we een pizza gaan eten in een italiaans restaurant. ongeveer 12 euro voor 1 pizza met 2 keer water.

Je kan er ook het Palacio nacional de Pena bezoeken. Dan moet je een bus nemen aan de kerk, je betaalt rond de 3 euro voor 2 personen. Die slingert je 7 km verder en altijd maar naar boven tot aan de tuinen van het paleis.

Daar betaal je 6 euro per persoon inkom (ook voor de tuinen).

Dan is het nog een eindje stappen naar boven tot aan het paleis. Prachtig gebouw in Moorse stijl met veel azelujo’s (kleine tegels met figuurtjes op). De binnenkant is ook prachtig, je kan de kamers van de koning en de koningin en de hele familie bewonderen. Zeker een bezoek waard.

Nadien zijn we terug naar beneden gestapt, terug met de bus en dan terug in Sintra. Daar hebben we in een drankwinkel een fles porto voor een vriend gekocht (10 euro). Je mag er proeven dus dat is wel fijn. Nochtans in een warenshuis terug in Lissabon was de prijs voor dezelfde fles 7.95 euro.

Dan met de trein terug richting Lissabon.

’s Avonds zijn we naar een fado restaurant gaan eten. Dat is echt iets typisch portugees. Dat zijn zangers die hun weemoed komen zingen. De inkom is gratis maar je moet wel aan een minimumbedrag eten. In het restaurant waar wij geweest zijn moest je voor 16 euro per persoon iets eten of drinken. Het is wel eens de moeite om mee te maken. Een van de zangeressen Ana Carvalho kende de moeder van mijn vriend, het was dus zeer aangenaam eens een babbeltje met haar te slaan.

Later op de avond zijn we nog eens uitgeweest, daarvoor ga je het best naar de dokken. Dan moet je terug naar “Cais do sodre” en vandaar de tram riching de dokken (is toch nog een kwartier).

Daar vind je een paar discotheken en ook danshuizen.

Wij zijn naar zo een danshuis geweest aan de kade, heel tof, toffe hedendaagse muziek. Terug met de taxi (was 5 euro naar Saldanha).

Dag 5: donderdag

Laatste dag! Rond half 10 opgestaan, ontbijt en nadien richting metro om nog eens het CASTELO DE SAO Jorge te bezoeken.

We hadden het de eerste dag enkel in het donker gezien en wilden het nu nog eens wat beter bezichtigen. Het was mooi en nu dus 3 euro inkom per persoon.

Nadien wilden we nog wat gaan winkelen als afsluiter.

Naar het Amoreiras Shopping center(metro richting marques de pombal en dan richting Sul Ponte).

Ruim 350 winkels maar het viel wat tegen eigenlijk, je bent redelijk vlug rond en de winkels zijn niet zozeer bekend. We hebben daar ook iets gegeten: pasta met 8 verschillende groenten naar keuze en bolognaisesaus. Heel lekker! Prijs met drank = 12 euro voor 2 personen.

Nadien terug naar het hotel, van het hotel richting luchthaven en dan richting BRUSSEL. Onze city-trip naar Lissabon was geslaagd!

Een aanrader!

Nog enkele tips voor je verblijf in Lissabon :

  • Zorg dat je altijd klein geld hebt want af en toe moet je op de tram betalen en dat kan enkel aan een automaat in de tram en veel mensen kunnen geen briefjes wisselen.
  • In de stad zelf reis je het best en het snelst met de metro! Heel gemakkelijk. 0.70 euro voor een ticketje in dezelfde zone.
  • In de restaurants goed kijken of je geen couverts moet betalen want dat rekenen ze daar meestal niet bij maar het staat wel in hun menukaarten.
  • probeer op voorhand al te plannen wat je gaat bezoeken zo verlies je minder tijd.

Een fijne reis gewenst!

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.