January 17, 2010

Noorwegen

Filed under: Noorwegen — Adventure Man @ 9:06 pm

Koud, slecht weer, duur…. Dat is het beeld dat velen hebben over Scandinavië. Dit beeld werd ook grotendeels bevestigd door het Kanaal 2 programma “71° Noord”. Niets is minder waar in de zomer.

Noorwegen

Noorwegen

In werkelijkheid heeft Scandinavië in de zomer een aangenaam klimaat (zelden te heet) met gemiddeld beter weer dan hier. Noorwegen heeft de natste (Bergen) maar ook de droogste plaats (Vagamo) van Europa. Veel neerslag is er aan de Atlantische kust, maar hoe meer landinwaarts, hoe droger, uitgezonderd oostwaarts van Bergen. Aan de stranden van de Lofoten, net boven de poolcirkel, heeft het strandwater in juli gemiddeld een hogere temperatuur dan hier. Dank zij de middernachtzon is daar ’s nachts geen afkoeling. Zuidelijker wordt het in de zomer nooit pikdonker, waardoor bvb de gemiddelde dag-temperatuur (over 24u) in juli voor Oslo hoger ligt dan voor Ukkel.

Wat de prijzen betreft, de basisprijzen zijn er inderdaad erg hoog, doch voor extra’s is de meerprijs minimaal. Dit geldt op alle gebied. De grote luxehotels, die speciaal gebouwd werden voor zakenlui en overal in het land te vinden zijn, hopen de zakenlui in de zomer te vervangen door toeristen. Om deze te lokken bieden ze kortingen aan van ongeveer 30 %. Mits een hotelpas is de korting nog groter. Door al die kortingen is het mogelijk dat 4 en 5 sterrenhotels goedkoper uitkomen dan een eenvoudig pension, dat zulke kortingen niet kan toestaan. Voor diegenen die maximaal comfort en luxe, omringd door ongerepte natuur, zoeken, zijn Noorwegen (en Zweden) goedkoper dan de Spaanse costa’s.

Alle alcoholische dranken zijn zwaar belast. Een pilsje kan gemakkelijk 6,00 € kosten. Er bestaat wel een smakelijk alternatief: alcoholarm (niet alcoholvrij!) bier van 2,2°. In tegenstelling tot onze tafelbieren, wordt dit bier gebrouwen volgens de regelen der kunst, onverdund, met een normale rijpingsperiode en zonder toevoeging van sacharine. Dat bier kost even veel of ietsje meer dan een frisdrank. De prijzen ervan zijn schappelijk, rekening houdend met het feit dat de flesinhoud van bier en frisdranken steeds 33 cl is. Met wijn doet er zich een ander verschijnsel voor. Alle wijnen worden door de staatsdrankenwinkel (vinmonopolet) ingevoerd. Gezien de massale hoeveelheden, bekomt vinmonopolet enorme kortingen bij aankoop. Vermits de hoge accijns berekend wordt enkel op basis van het alcoholgehalte, zijn goedkope wijnsoorten voor ons ontzettend duur, doch exclusieve dure wijnsoorten zijn er minder duur dan bij ons. Een goed alternatief voor aperitieven zijn de alcoholvrije cocktails.

Voedsel is er ook niet goedkoop. Toch hier ook weer geldt de regel dat de betere kwaliteit relatief goedkoop is. Begin ’s morgens met een uitgebreid ontbijtbuffet, ’s middags eet je een broodje of fruit, meegenomen van het ontbijtbuffet, en ’s avonds schuif je aan bij het ‘koldbord’, een zeer uitgebreid buffet van voortreffelijke koude voorgerechten (ik ben nooit verder geraakt), iets minder smakelijk warme gerechten en een enorme keuze aan nagerechten. Na de maaltijd heb je nog recht op een koffie of thee. Als drank tijdens de maaltijd mag je gerust ‘isvann’ vragen, zuiver kraantjeswater met ijsblokjes erin, dat niets kost. Zo kom je aan een aanvaardbare kostprijs voor voedsel. De prijzen worden nog gedrukt wanneer je in het hotel voor half-pension kiest. De meeste hotels bieden ook nog een extra korting aan bij verblijf van minstens 2 of 3 dagen.

Goedkoop overnachten, strikt genomen, is mogelijk. Je kan bij particulieren slapen (‘Rom’ of ‘Husrom’) overnachten. Je moet echter wel zelf voor je ontbijt zorgen. Ook ‘hytter’, hutjes, zijn populair. Deze kleine bungalows met bedden tot voor 8 personen zijn volledig uitgerust, keukenmateriaal, gleiswerk en bestek inclusief, soms ook met satelliet TV, doch lakens of bedsprei-overtrekken ontbreken. Pensions, gjestehus, pensjonat of jeugdherberg (ook voor ouderen!) bieden degelijke goedkope overnachting. Voor kampeerders geldt het ‘allemensrecht’, dat inhoudt dat je eender waar mag kamperen, ook op privaat domein, voor zover je de gewassen niet schaadt. Jammer genoeg tref je meer en meer bordjes, die uitzondering maken op deze regel, nog meer voor caravans dan voor tenten. De campings in Noorwegen behoren tot de beste van de wereld, van alle comfort voorzien, wat de kostprijs ervan zeker verantwoordt. Hou er rekening mee dat geen van deze overnachtingformules ontbijt inhouden en dat je niet kan genieten van de kortingen bij half-pension voor de uitgebreide avondmaaltijd. Alles bij mekaar genomen, overnachting en maaltijden, zijn 4 sterrenhotels in de zomer, mits hotelpas en verblijf van minstens 3 dagen onder het half-pension regime, voordeliger dan voornoemde goedkope formules. Bovendien kan je er, meestal gratis, genieten van extra accommodaties als zwembad, fitnessroom en sauna.

Niettegenstaande Noorwegen een olie-uitvoerend land is, is autobrandstof er duur door de hoge accijnzen en milieubelasting. Diesel is er zelfs nog duurder dan benzine. Uitgezonderd voor het zuiden van Noorwegen en het fjordengebied, is het de moeite zich te bevoorraden in buurland Zweden, waar de prijzen lager liggen; in Finland, dat in Lapland aan Noorwegen grenst, is het nog goedkoper. Bedenk dat noordelijk Noorwegen smal is, soms amper 16 km.

Wat te bezoeken in Noorwegen?

Steden op zich zijn weinig interessant. Uitzonderingen zijn Bergen, niettegenstaande de vele regen, en Tromso, de stad met de noordelijkste universiteit, brouwerij, Michelin-sterrenrestaurants en kathedraal ter wereld. Oslo heeft enkele mooie of interessante plekken zoals de Holmenkollen springschans, het Frogner park met zijn Vigeland standbeelden en het Bygdoy schiereiland, waarop een soort Bokrijk en het maritiem museum, met Kon-tiki, Ra en Roald Amundsens’ Fram, te zien zijn. Noorwegen is vooral ongerepte natuur: het fjordengebied, de hoogvlaktes, gletsjers en de middernachtzon. Op de poolcirkel is de middernachtzon te zien enkele dagen rond 21 juni; hoe noordelijker hoe langer. Ook aan te bevelen zijn de ‘stavkirken’, houten kerken uit de 12° tot 14° eeuw, waarvan er een 14-tal over het ganse land verspreid liggen. Bezoekenswaard is er ook het kopermijnwerkersstadje Roros.

Nog meer zichten van Noorwegen via live webcams: http://www.webcamsinnoorwegen.com

Souvenirs – koopjes

zilveren juwelen, tin, houtsnijwerk, borduurwerk, alle te vinden in ‘Husfliden’ winkels. Ook de meest geavanceerde dure fototoestellen en de allernieuwste elektronica zijn interessant. Sportkleding, –attributen en kampeermateriaal is er ook goedkoop. Meer banaal, doch goedkoop, zijn elektrische verwarmingstoestellen. Voor de dames: de solden beginnen er op 15 of 18 juni. Je kan er voor hier exclusieve modellen kopen aan lage prijs, die hier als exclusief, zelfs jarenlang na aankoop, beschouwd worden.

Reizen naar Noorwegen:

Via een touroperator in België is het erg duur; de vraag ernaar is zeer klein. Bovendien calculeren ze in hun verkoopprijs niet de seizoenskortingen ter plaatse. Meestal besteden onze touroperators de verkochte reizen uit aan anderen in de sector in de buurlanden, waar het goedkoper is. Je kunt dus beter boeken in een buurland, Bureau Scandinavia in Brussel uitgezonderd. Aan te bevelen is ‘de Jong Intratour’ in Nederland, die een exclusieve touroperator voor Noorwegen overgenomen heeft. Meer vrijheid en lagere prijs biedt het zelf plannen en organiseren van de reis. Om de kosten te drukken, zijn een hotelpas of hotelcheques noodzakelijk. Bijna alle hotelcheques en hotelpassen zijn gekoppeld aan één dure hotelketen; de Fjordpass echter niet. De Fjordpass biedt kortingen in hotels van allerlei prijsklassen, over het ganse land verspreid. De lijst van hotels die de Fjordpass aanvaarden, verandert elk jaar, alhoewel sommige hotels er steeds bij zijn. Meer info op http://www.fjordpass.no . De Fjordpass is verkrijgbaar bij vele benzinestations in Noorwegen of bij de deelnemende hotels. De kostprijs ervan is al op één overnachting terugverdiend. De beste wegenkaart is “Cappelens kart, 13, hele Norge”, ISBN: 8202245168. De meest volledige nederlandstalige reisgids voor Noorwegen is deze van de ANWB; aangenamer om lezen en met vele tips is deze van J.P. Dominicus.

Noorwegen

Noorwegen

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.